עבודתו של הקבלן מורכבת מלא מעט משתנים. הוא אחראי על עצמו ועל העובדים, הוא אחראי על הציוד ועל עמידה בזמנים, הוא אחראי על בטיחות הסובבים ועל איכות הנכס וכדומה. אכן אחריות רבה ועל כן טוב לדעת שקיים ביטוח ייעודי עבור קבלנים, כזה שמאפשר להיות רגועים ובעיקר מגובים. מכאן שכל קבלן רציני יודע שממש כפי שלא לוקחים כל רצף או חשמלאי כדי לעשות את העבודה, כך גם לא בוחרים כל ביטוח ייעודי לקבלנים, ופה אבנר הייזלר שמחזיק בניסיון עשיר בתחום ניגש להעניק מספר דגשים חשובים.
ביטוח הכרחי
כדי להבין עד כמה ביטוח לקבלנים הכרחי, רצוי להתחשב בשורה ארוכה של משתנים. ראשית יש להבין שהרבה פעמים העבודה מסוכנת, אם כי עובדים בגובה, אם כי עובדים עם ציוד מסוכן ואם כי מדובר בעבודה מאוד מאומצת וגופנית. נוסף לכך, הציוד עצמו וחומרי הגלם מאוד יקרים, ועל כן מספיק אירוע לא מתוכנן, למשל גניבה, כדי שהקבלן ייפגע קשות. אם לא די בכך, הרי שמספיק שעובר אורח ייפגע מאופי העבודה, כך שהקבלן יהיה חשוף לתביעה משמעותית. מכאן שאין שאלה שביטוח קבלני הכרחי, ומי שיצא לו להכיר את אבנר הייזלר בדה מרקר בוודאי כבר למד שבכול הנוגע לביטוחים לא משאירים דברים ליד המקרה, אלא פועלים בהקדם.
סעיפים שעליהם לא מוותרים
חושבים לעשות ביטוח ומבקשים ללכת על בטוח? ראשית מבינים מהו אופי הפרויקט שעומד על הפרק. כך למשל אם הפרויקט נוגע לחפירת תעלה, רצוי לכלול ביטוח שמכסה את הציוד היקר, אך בו זמנית יש סעיפים שאותם תמיד כוללים: ביטוח צד שלישי, ביטוח נזקי גוף וביטוח נזקי רכוש. כמו כן, רצוי לכלול סעיפים שנוגעים לדרישות לבצע תיקונים, או להתחיל פרויקט מחדש.
לא מחכים לרגע האחרון
כפי שמציג אבנר הייזלר בראיון בדה מרקר, עולם העסקים מורכב מתזמון ומניהול הזדמנויות, בין אם מדובר בניצול זכויות ובין אם מדובר בהתנהלות מאורגנת. אי לכך כאשר חושבים לעשות ביטוח קבלנים, אין לחכות לרגע האחרון, וזאת בשל 2 סיבות עיקריות: גם כדי שיהיה מספיק זמן לבצע השוואה באופן מושכל ורגוע, וגם כדי להספיק לארגן את תנאי הפוליסה טרם הפרויקט נכנס לשלבי הנעה. מדוע הסיבה השנייה כה חשובה? לעיתים הפוליסה מצריכה מעט היערכות. כך למשל מאוד ייתכן שהפוליסה תדרוש לארגן מחסן נעול עבור שמירה על הציוד, לגדר את אזור העבודה וכדומה.
טוב לדעת
מה עוד חשוב לדעת? שפוליסה מעין זו אינה תקפה ללא הצדקה, אלא רק עד שהפרויקט גמור. לרוב נהוג לוודא שהפוליסה בתוקף רק עד למעמד מסירת הפרויקט, אך גם ניתן להאריך אותה, כך שהיא תכסה תיקונים נדרשים לאחר שלב המסירה, תיקונים שלרוב מתגלים כנחוצים. עוד הייזלר מוצא לנכון לציין שפוליסה מעין זו רק הקבלן הראשי יכול לרכוש, הוא או לחלופין היזם. ברגע שהקבלן הראשי מבצע אותה, באופן אוטומטי שאר קבלני המשנה גם כן מכוסים. כך למשל אם הרצף שבר בטעות את האמבטיה, הפוליסה מופעלת. עם זאת, כדי להבטיח זאת נדרשים לוודא שקיים סעיף שנוגע לאחריות הקבלן הראשי כלפי שאר קבלני המשנה.
טיפ לדרך
לבסוף נסכם שהכול טוב ויפה, אך כמה זה עולה? ובכן לרוב יש יחס ישר בין ערך הנכס לבין ערך הפוליסה, ופה הייזלר מעניק טיפ של מקצוענים. אם רוצים לחסוך, מוטב לבטח מספר פרויקטים באמצעות אותו ביטוח. לא בטוחים בדיוק על מה להתעקש ועל מה לא לוותר? כשמדובר בביטוח ייעודי לקבלנים ובמיוחד כשמדובר בפרויקט משמעותי, מוטב להתייעץ עם איש מקצוע.