עבודות בנייה ושיפוצים טומנות בחובן סכנות רבות כמו נפילה מגובה, פציעות מכלי עבודה, שברים בגוף, שאיפת חומרים מסוכנים וכו'. לכן חשוב להקפיד על כל כללי הבטיחות בעת המצאות במרחב העבודה שעלול להיות מסוכן. אבל מה עושים כאשר נפגעים? במקרה כזה חשוב לדעת מהן הזכויות שלכם.
תאונת עבודה – מה זה אומר?
ראשית, נציין כי תאונות עבודה בישראל מוגדרות ככאלה שקרו בדרך לעובדה, בזמן העבודה, בחזור ממנה, וגם בעת שליחויות ומשימות שנשלח עובד לבצע. תאונות כאלה יכולות להיות גם מחלות מקצוע כמו מחלה שהתפתחה עקב מאמץ או זיהום, עקב שאיפת חומרים רעילים, ובשאר מקרים כאלה ואחרים.
מי שמוגדר כנפגע עבודה או חולה במחלת מקצוע זכאי לפיצויים, דמי פגיעה ושאר הטבות וזכויות הניתנות ע"י המוסד לביטוח לאומי (זאת עבור מי ששילם את דמי הביטוח הלאומי באופן רצוף), על ידי חברות הביטוח הפרטיות, ואפילו דרך חברת הביטוח של המעסיק.
אז מה מגיע לכם במידה ונפגעתם או חליתם?
הכרה בפגיעה גופנית או מחלת מקצוע תסייע לכם לקבל דמי פגיעה עד 91 ימים בשל אי יכולת או אי כושר לעבוד בעבודה הקיימת או עבודה אחרת.
נפגעי תאונות עבודה זכאים למענק או קצבה חד פעמית (או קבועה) בהתאם לפגיעה ולחומרתה ובהתאם ליכולת של הנפגע לעבוד/ או לא לעבוד עקב הפגיעה.
נפגעים בתאונת עבודה או במחלת מקצוע, יקבלו מהביטוח הלאומי דמי נכות שתלויים באחוזי הנכות שתקבע ע"י ועדה רפואית של המוסד ביטוח לאומי. מי שיוגדר ככזה שיש לו נכות של בין 15%-19% יוכל לקבל עד 43 קצבאות. במידה ואחוזי הנכות גבוהים יותר, אפשר – באמצעות עו"ד או התייעצות עם עובדי המדינה – לקבל יותר מ43 קצבאות. זאת במידה ונקבעה לכם נכות קבועה.
במידה ואתם זקוקים לטיפולים שונים כמו פיזיותרפיה, שיקום, טיפול סיעודי וכולי, יש להגיש בקשה אל קופת החולים או לתבוע פיצויים מחברת הביטוח הפרטית שלכם.
עוד זכאים הנפגעים לטיפולים וסיוע מקופות החולים וחברות הביטוח.
התייעצו עם נציגים של מוסדות מדינה
אם טרם הצלחתם למצות את הזכויות שלכם או שאתם נמצאים בתחילת התהליכים מול המוסד לביטוח לאומי: חשוב להכנס לאתר הביטוח הלאומי ולהוריד טפסים מתאימים. עבור שכירים יש להוריד טופס 211 – טופס תביעה לדמי פגיעה והצהרה על פגיעה בעבודה. עוד יש להוריד טופס 250 למילוי על ידי המעסיק. עצמאיים שעוסקים בכול תחום, החל מקבלני שיפוצים עד אינסטלטורים, מומחי אלומיניום ושאר תחומים ונפגעו בעבודה, יצטרכו למלא טופס 283 ולהגישו לקופת החולים. את כל הטפסים אפשר להוריד היישר מהאתר של ביטוח לאומי.
התייעצו עם עורכי דין ומומחים
במידה ואתם מוצאים את עצמכם אבודים מול בירוקרטיה, קשיים ושאר מכשולים בדרך לקבלת הזכויות שלכם, מומלץ להיוועץ עם מומחים כמו רופא מומחה לאבחון לפני ועדה רפואית, או עם עו"ד לזכויות נפגעי עבודה.