תמ"א 38 היא תכנית בעלת מכלול תקנות שמטרתן לחזק מבנים לקראת רעידות אדמה עתידיות. משום שרוב המבנים שנבנו בארץ עד שנת 1980 לא עומדים בתנאי התקן הישראלי בנוגע לרעידות אדמה, נוצרה התכנית שלפי תקנותיה יחוזקו המבנים, בין אם מבני מגורים או אחרים, ויותאמו לתקן. הפעולות הניתנות במסגרת תמ"א 38, יכולות לכלול הקמת קומות נוספות, שיפוץ, הרחבת היחידות ועוד.
רוב דיירי הבניין הסכימו לתמ"א. מה עושים עכשיו?
לאחר שהדיירים הסכימו לעבור את תהליך השיפוץ, יש להקים וועד, בו נציגי הדיירים יקחו חלק פעיל בתהליך. הוועד יצטרך לבחור ייצוג משפטי הולם, שייצג אותם מול החברות והיזמים. אם הדיירים בוחרים לפנות ישירות ליזם או לחברה המבצעת, הם יאלצו לחתום על הסכם התחייבות בו יסוכם כי החברה העומדת מול הוועד היא החברה שתבצע את התמ"א. כך, החברה או היזם שנבחרו יתנהלו מול הרשויות וידאגו לביצוע התהליך. היתרון בתהליך זה הוא למעשה כלכלי, משום שהדיירים אינם משלמים על ההוצאות. אם התקבלה החלטה משותפת שלא לפנות ליזם או לחברה, הפניה תיעשה למתכנן עצמו. במקרה זה, הדיירים יצטרכו לשלם למתכנן על התהליך אך היתרון במקרה זה, הוא שהדיירים עצמם יוכלו להיות בשליטה מלאה על התכנון והשיפוץ.
למה צריכים לדאוג במהלך התהליך?
הסכם חתום עם היזם – זהו ההסכם בו הדיירים מאפשרים ליזם להתחיל בתהליך, משום שהעירייה דורשת הצגת הסכם חתום, יש לדאוג לכך בתחילת התהליך.
תנאי השטח – חשוב לבדוק מהם התנאים הקיימים בשטח טרם ביצוע התהליך. האם ניתן לבצע בנייה ירוקה? האם קיימת האפשרות להוסיף מרחבים מוגנים לדירות? האם הקרקע נקייה מגזים רעילים? והאם יש די מקום לאזור לתליית כביסה?
חניות – בבניין קיימת הקצאת חניות לדירות הקיימות, משום שעתידים להצטרף דיירים חדשים לבניין המשופץ, נושא החניות הופך להיות חשוב במיוחד.
מעבר נוח בזמן השיפוץ – כאשר סוגרים את מתחם הבנייה, יש לוודא כי הסגירה לא מסרבלת את הכניסה והיציאה של הדיירים מהבניין או מהאזור.
פינוי פסולת – יש לוודא שיפנו את הפסולת שנוצרת בתהליך השיפוץ על מנת לדאוג לרווחת התושבים בזמן התהליך, שעלול לקחת מספר שנים.
שמירה על איכות חיי התושבים – משום שבחלק מהפעולות התמ"א, ניתן להוסיף לבניין קומות ולהקטין מרחקים, הדבר אומר כי תהא צפיפות בין הבתים. לכן, יש להתחשב בדבר זה משום שהוא עלול לפגוע באיכות חיי הדיירים של הבניין המשופץ ושל הבניינים הסמוכים לו.
שיפוץ הבניין במסגרת תמ"א 38 כוללת את חיזוק המבנה ושיפור חזותו. חיזוק המבנים אכן מסייע לעמידותם אך אינו אומר שהשיפוץ יעמוד בתקן הישראלי. לפני שאתם מסכימים להתחיל תהליך של תמ"א 38 בבניין מגוריכם, חשוב לקחת בחשבון את מכלול האפשרויות הקיימות ולהתחשב בהן.