בבניינים ישנים קיימים לרוב מקלטים משותפים לטובת כל דיירי הבניין או בשכונות ישנות, בהן קיים המקלט השכונתי המשרת את תושבי השכונה בעתות משבר וחירום. כך או כך, שיפוץ המקלט מהותי וחשוב לכל הדיירים, אך האם הם אלה האחראים לשפצו על מנת שיעמוד בתקן? לא בהכרח. על פי החוק וההנחיות של פיקוד העורף, המקלטים, בין אם פרטיים או ציבוריים, מחויבים לעמוד בתקנים שנקבעו, אם הדבר לא כך, יש לתחזק ולשפץ את המקלט על מנת שהדיירים יוכלו להשתמש בו בעת הצורך.
מה בודקים לפני שמתחילים בשיפוץ המקלט?
לפני שמתחילים בעבודה, חשוב לבדוק את המקלט באופן המיטבי ביותר ולזהות את כל הפגמים והליקויים אותם יש לתקן. תחילה, וודאו שהציוד המצוי במקלט הוא אכן נחוץ לשהות במקלט ואינו יפריע בעתיד למקרי חירום. אל תהפכו את המקלט למחסן המלא בפריטים רבים, אלא צמצמו את תכולתו אך ורק לפריטים הנחוצים, כך שבעתות חירום, יוכל להכיל כמות מספקת של אנשים. כמו כן, חשוב לבדוק שהדלתות והחלונות של המקלט תקינים, נסגרים ונפתחים בצורה מיטבית ומשומנים היטב, נוסף לכך, וודאו שלא קיימת סכנת רטיבות ודליפת או חדירת מים. דברים חשובים נוספים שיש לוודא הם תקינות פתחי האוורור ומסנני האוויר, מערכת חשמל ראויה לשימוש, קיומה של תאורת חירום, שלמותם של הקירות והרצפה, הימצאות עובש וחרקים, ברגים רופפים וכמובן, יש לבדוק שהסולמות הצמודים לקירות בסמוך לפתחי המילוט חזקים, שלמים ועמידים למשקל אדם.
אז איך משפצים?
לאחר שבדקתם את כלל הליקויים האפשריים, בדקו כיצד ניתן לתקנם ובמידה ותצטרכו, הזמינו איש מקצוע. וודאו כי פתח הכניסה והיציאה למקלט פנוי, נקי ונטול מכשולים וסיידו את הקירות והתקרה בצבעים העמידים לעובש. את מסגרות החלונות והמשקופים, תוכלו לצבוע בצבעי שמן העמידים לחלודה, רצפו את הרצפה בכדי למנוע מפגעי ריח והקפידו על ניקיון כללי במקלט. כמו כן, לטובת איכות השהייה במקלט, הוסיפו מתקן שירותים כימיים ומיכל מים בעל ברזים שעובדים כראוי. נוסף לאלה, שלטים זוהרים \ צבע זוהר הנפלט לאורך זמן, הם דבר הכרחי וחשוב לשוהים במקלט על מנת שיוכלו לכוונם לעבר היציאה במידת הצורך. קיים דבר נוסף שחשוב לוודא את קיומו במקלט: מערכת סינון נגד גזים (בנוסף למסכת האב"כ), משום שבמקרים של חדירת גזים רעילים לחלל המרחב המוגן, הימצאותה של המערכת יכולה לסייע ולהציל חיים. השתדלו שלא להשאיר ציוד שאינו רלוונטי למקלט, אך הקפידו שכן לצייד אותו בכיסאות, מזרונים, שמיכות, תיק עזרה ראשונה, מטף לכיבוי אש, פנסים, משחקים לילדים וציוד המתאים לשהייה ארוכה במקלט. חשוב שתוודאו אם יש הוראות של פיקוד העורף בנוגע למקלט הספציפי אותו אתם חולקים עם הדיירים, לעתים בבדיקות שנערכות לבדיקת תקינות המקלט, מצוינים ליקויים שיש לתקן.
כפי שיש לשפץ מבנים ישנים על מנת להציל חיים בעת רעידות אדמה עתידיות, כך יש לשפץ מקלטים ישנים בכדי שיהיו שמישים בעתות מלחמה. אחת לשנה, בדקו את תקינות המקלט ואת הציוד המצוי בו. במידה והמקלט זקוק לשיפוץ בין אם שיפוץ כללי או חלקי, מהרו ליישם אותו כך שבשעת חירום, הוא יהיה מוכן לאכלוס מידי ושהייה. מומלץ לבצע את השיפוץ בעזרת אנשי מקצוע, שיוכלו לוודא את תקינותו של המקלט ברמה הטובה ביותר ולדאוג לתקן את כל ליקוייו.