וודאי שמעתם על פאנלים סולאריים. ייתכן שגם אתם מתעניינים בתועלות האפשריות של התקנתם. אבל נשאלת השאלה – אם פאנלים סולאריים רלוונטיים עבור אנשים שגרים בבניין משותף? מה אומר על כך החוק הישראלי? כל התשובות במאמר הזה.
חשמל ביתי – לחשוב הפוך
החשמל הסטנדרטי שמסופק למבנים כיום, הוא סוג שרות ייחודי ומעניין. מחד, הוא שימושי באופן יוצא דופן. למעשה, החיים המודרניים בנויים סביבו וכמעט בלתי אפשרי להסתדר בהם בלעדיו. מאידך, למרות שהוא לא יקר יחסית לתועלת, הוצאות החשמל מצטברות לסכומים לא מבוטלים בכלל. חברת החשמל מייצרת, האדם הממוצע הוא הצרכן והוא גם משלם על כך לא מעט. הפאנלים הסולאריים מציעים מודל שהוא במידה מסוימת ההפך הגמור מכך. התקנת פאנלים סולאריים עשויה להיות אופציה מצוינת שתעזור לכם לחסוך ולהרוויח כסף. בכך, אתם הופכים מצרכני חשמל ליצרנים בפועל. ממי שמשלמים על החשמל, אתם עשויים להפוך אפילו למי שמרוויחים מכך (לא תמיד. תלוי בנסיבות).
מה אומר החוק?
לפי החוק הישראלי, ניתן להקים מערכת סולארית על הגג בבית משותף. בניגוד לעבר, כיום הדבר אפשרי גם ללא הסכמת כל הדיירים. די בהסכמה של 66% מהם. לאחר הקמת המערכת הסולארית, יש שתי אפשרויות למינוף החשמל שמיוצר. אפשרות אחת, היא לצרוך אותו ובכך לצמצם את עלויות החשמל של הדיירים. אפשרות נוספת, היא שהחשמל המופק בצורה כזו יימכר לחברת החשמל ושהרווחים מכך יחולקו בין הדיירים בבניין.
מי משתתף בעלויות?
התנגדויות דיירים להתקנת הלוחות, הם דבר ידוע. למעשה, הן חלק מהסיבה לכך, ששינו את החוק – בעבר הוא חייב קבלת הסכמה של כל הדיירים. נשאלת כמובן השאלה הטבעית, מה יהיה עם מי שמתנגדים להקמה? התשובה פשוטה: לא ישתתפו בהוצאות ההקמה, אבל גם לא ישתתפו בניצול תועלות המערכת שתותקן. בין אם אלה תועלות בדמות צריכת חשמל דרכה או רווחים שמופקים ממכירת חשמל זה.
האם זה כדאי?
אין ספק, שהנוח ביותר מבחינת פאנלים סולאריים, הוא מצב של בית פרטי ויותר מכך שטח אדמה פרטי. כך עומדות לרשותכם כל האפשרויות מבחינת מספר הפאנלים ואופן מיקומם. עד שיהיו לכם התקציבים לבית כזה, תצטרכו להסתפק בינתיים במיצוי שטח הגג המשותף. אם תחשבו על זה, אתם משלמים עליו במילא. בין אם ברכישת הדירה או בשכירות, בדירה בקומה עליונה או שלא, הגג המשותף הוא חלק מהבניין.
מדובר בהחלטה מורכבת, שיש לבצע לגביה לא מעט חישובים. דיוק החישובים קריטי, מאחר שלא תרצו להקים מערכת שלא תהיה משתלמת כספית. בין השאר, יילקחו בחשבון פרמטרים כגון:
- שטח פנוי – כמה מקום יש לכם בכלל עבור הלוחות על הגג? האם ניתן לפנות יותר מקום? במה זה כרוך?
- היחס לשמש – לאיזה כיוון יהיו מופנים הלוחות השונים על הגג ביחס לשמש?
- מיקום – האזור בארץ שבו אתם נמצא הבניין. תנאי מזג האוויר שאופייניים לו ואופן השפעתם על תפוקת הפאנלים הסולאריים.
כמו כן, ישנם הבדלים טכניים בין סוגים שונים של פאנלים סולאריים. ההבדלים מתבטאים גם בתפוקת החשמל שלהם, אך גם בעלותם. במבט כללי מאוד, ניתן לחלק פרויקט כזה מבחינת העלויות, לשני שלבים. שלב ראשון הוא שלב ההקמה ובו מדובר על עלויות רכישת מוצרים ועלויות עבודה. שלב שני הוא תפעול שוטף ובו מדובר על הוצאות תחזוקה, לצד הכנסות מייצור החשמל (או צמצום הוצאות על חשמל מצריכה רגילה).
לסיכום
אם אתם גרים בבית משותף, אופציית הפאנלים הסולאריים פתוחה גם בפניכם וכדאי לבדוק אותה.