כשמבקרים בבית עלמין וניצבים בפני מצבה, ניתן להבחין די בקלות אם היא חדשה או ישנה, שחוקה או מטופחת. הנצחה מכובדת פירושה מצבה ראויה ונקייה, ולכן כדאי לדעת מה כולל תהליך בניית המצבה, כיצד ניתן לחדש מצבה בלויה ומה ניתן לעשות כדי לשמור עליה. במאמר זה נענה על כל שאלות אלו.
הקמת מצבות
לאחר פטירת אדם קרוב, אחד הדברים הראשונים שצריך לעסוק בהם הוא בניית מצבה. המצבה מסייעת לנו להתאבל באופן ראוי, ומעניקה הנצחה מכובדת בעיצובה ובכיתוב שלה. זמן הקמת המצבה הוא בדרך כלל 30 ימים לאחר הפטירה, אך ישנן עדות שבהן גילוי המצבה הוא לאחר שבעה ימים או לאחר שנה. בניית מצבה תעשה על ידי קבלן מצבות ובתיאום עם בית העלמין, שכן לעיתים בבתי עלמין שונים יש תקנות שונות, כמו כיתוב בגודל מסוים או סוג האבן של המצבה.
סוגי האבן משתנים ממצבה למצבה, ולכל אחד היתרונות שלו. בעת תהליך בחירת המצבה תוכלו לבחור אבן חברון אשר זולה אך פחות עמידה, או באבן שיש או גרניט הידועות באיכות ובעמידות שלהן, אך גם יותר יקרות.
תהליך חידוש מצבות
מומלץ להמשיך ולטפח את המצבה עם חשיפתה, ולא לחכות עד שיהיו בה ליקויים ונזקים. אם מדובר בניקוי קל, ניתן לנקות באופן עצמאי עם החומרים המתאימים, אך לרוב כדאי לשכור את שירותיו של איש מקצוע שידע לתת את הטיפול המדויק למצבה לפי סוג האבן, הכיתוב והסביבה בה המצבה נמצאת. חידוש מצבה כולל:
- ניקוי המצבה והוצאת זרדים
- ליטוש האבן ומריחת סילר ווקס ליצירת מראה מהודר
- מילוי הסדקים בסילר האוטם אותם
- חידוש הכיתוב על גבי המצבה
- תיקון שברים במקרים קשים
- הוספת תמיכה במקרה שהמצבה לא יציבה
באילו מקרים כדאי לחדש מצבות?
מצבה ראויה הינה הנצחה ראויה של הנפטר. רוב האנשים יחדשו את המצבה כאשר היא כבר בלויה, אך מומלץ להקפיד על תחזוקה של המצבה עוד לפני "כדי להקדים תרופה למכה". המצבה עלולה להישחק כתוצאה ממזג האוויר כמו סופות או גשמים, ונדליזם או בעלי חיים שנכנסים לבית העלמין. במידה והמצבה של יקירכם סדוקה או בלויה, מומלץ לפנות לאיש מקצוע שידע לתת את הטיפול המתאים לאותה מצבה. מחירי חידוש ושיפוץ מצבות נעים בין 250 ₪ ועד ל-4000 ₪, בהתאם לסוג הטיפול הנדרש.
טיפים לשמירה על מצבות
יש מספר דברים שתוכלו לעשות בעצמכם כדי לשמור על מצבת הנפטר ראויה ומכבדת לאורך זמן:
- חומרי גלם איכותיים– דאגו שהמצבה תהיה בנויה מחומרים עמידים כמו אבן או שיש. חומרים אלה ישמרו על איכות המצבה, כך שלא תצטרכו לדאוג לגבי בלאי או שחיקה.
- ניקיון המצבה– חשוב לנקות בחומרי ניקוי ייעודיים, אך אם אינכם בטוחים כיצד לנקות או שקיים לכלוך שאינכם מצליחים להסיר, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע כדי לא להרוס את המצבה. הקפידו על ניקיון ותחזוקה שוטפים, אחרת יהיה יותר קשה לנקות ויידרשו פעולות חידוש נוספות על ידי איש מקצוע.
- צמחייה מסביב למצבה– עשבים ופרחים מוסיפים ליופייה של המצבה, אך חשוב לטפח גם אותם ולעשב במקרה הצורך.
לסיכום
תהליך חידוש מצבה הוא הכרחי במקרה של בלאי כמו סדקים או שברים. כדאי לשמור על ניקיון וטיפוח המצבה באופן קבוע, אך מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע במקרה הצורך על מנת לשמור על המצבה ולא לגרום לה נזק.